de mythen
Ook de mythen zijn volksverhalen, maar veel oudere dan de sagen en stadssagen. Volg ook de opdrachten om een antwoord te vinden op de verschillende vragen.
de mythe... voorbeelden
Dit zijn twee bewerkingen van eenzelfde verhaal. Lees het verhaal van Jason en de argonauten en leg de link met Percy en het computerspel. Vul aan in je bundel.
etymologie van het woord mythe...
Waar komt de term mythe vandaan? Kijk op de website door op onderstaande link te klikken. Geef de taal weer waaruit het woord mythe komt. Vul aan op je werkblad.

ACHTERGROND van de mythe
'In den beginne' werd de mens geconfronteerd met enkele onverklaarbare, raadselachtige fenomenen, zoals de nacht, de dag... Vul nog enkele andere elementen aan op je werkblad.
Voor al deze mysterieuze verschijningen probeerden de mensen een verklaring te zoeken. Op dat moment bestond de wetenschap nog niet. De mensen zochten dus een verklaring bij... Vul verder aan op je werkblad.
Zo vonden de mythes hun oorsprong. Vanuit gebrek aan een wetenschappelijke verklaring voor tal van onverklaarbare mysteries zochten de mensen naar antwoorden hogerop.
de verschillende soorten mythen
Binnen de klassieke mythen bestaan vier verschillende soorten mythen. Bekijk en lees de verhalen en de filmpjes en beantwoord de vragen die erbij horen. Soms worden verhalen uit andere culturen gebruikt, want deze verhalen zijn van alle tijden en van alle culturen.
eerste soort: Lees het verhaal van P'an Koe uit de Chinese cultuur door op zijn afbeelding hierboven te klikken. Vul daarna aan in je werkblaadje. Vat het verhaal kort samen.
tweede soort: Bekijk het tekenfilmpje en vat het verhaal kort samen op je werkblaadjes.
derde soort: Bekijk het fragment uit de film Troy. Opgepast, niet geschikt voor gevoelige kijkers! Vat het verhaal kort samen in je werkblaadjes.
vierde soort: Bekijk het filmpje over Romulus en Remus en vul aan in je werkblaadjes.
Vul nu bij elk voorbeeld aan over welke soort mythe het gaat.
Mythologische woordenschat
Veel woorden en uitdrukkingen uit ons dagelijks bestaan vinden hun oorsprong in de Griekse en Romeinse mythologie. Hier vind je links die je kan gebruiken om de oefeningen correct in te vullen.
1 dagen van week en de maanden:
2 Heel wat woorden die we in het Nederlands gebruiken stammen uit de Griekse en Romeine mythologie. Bekijk alle woorden uit je werkbundel en zoek een gepaste uitleg voor deze woorden.
3 Maak ook oefening C over de woorden uit ons dagelijks leven.